KORFES

Κυνηγώντας το όνειρο μίας ελεύθερης ζωής .....

Aoos Gordon Setters

Picture
Δεν κουράζεται να του ζητάτε είτε έχετε δίκιο είτε άδικο
δεν τον ενδιαφέρει καθόλου αν είστε τυχερός η όχι
Άξιος η αμαρτωλός
είστε ο σύντροφος του και αυτό του φτάνει
θα είναι πάντα στο πλευρό σας για να σας προστατέψει συμπαρασταθεί και να δώσει και την ζωή του για σας
θα είναι πάντα πιστός στην τύχη και στην ατυχία σας
ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ GORDON.

Το Γκόρντον Σέττερ η όπως ήταν γνωστό τα πρώτα χρόνια "Black and Tan", είναι η μοναδική ράτσα σκυλιών φέρμας της Σκοτίας και έχει αρκετά από τα χαρακτηριστικά των Ιρλανδέζικων και των Εγγλέζικων Σέττερ και μερικά πολύ ιδιαίτερα δικά του. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι το " Black and Tan" υπάρχει από το 1600, αλλά ήταν ο 4ος Δούκας Alexander Gordon που καθιέρωσε την ράτσα . Πέθανε σε ηλικία 84 ετών το 1827. Ανέδειξε και έδωσε το όνομα του στην σπουδαία του στην σπουδαία αυτή ράτσα στο κάστρο της οικογένειας Gordon που βρίσκετε μερικά μίλια μακριά από τις βόρειες ακτές του Fochabers και κοντά στον ποταμό Spay.
Χωρίς να είναι γενικά αποδεκτές οι φήμες της εποχής λένε , ότι ο Δούκας Alexander την εποχή που εκείνος είχε διάφορα Σέττερ , έμαθε και διαπίστωσε και ο ίδιος, ότι η σκύλα ενός βοσκού (Collie), έβρισκε σχεδόν αλάνθαστα τα grouse, εκεί που πολλές φορές τα δικά του Σέττερ είχαν αποτυχίες. Έτσι αποφάσισε να διασταυρώσει την σκύλα του βοσκού με δικά του "Black and Tan" βάζοντας τις βάσεις για το Γκόρντον Σέττερ. Μετά τον θάνατο και του 5ου Δούκα του Γκόρντον , τα σκυλιά του κάστρου πουλήθηκαν, αλλά αργότερα επανήλθε και συνέχισε να αναπαράγεται στο κάστρο , από τον 6ον Δούκα τον "Duke of Richmond and Gordon" Εκείνη την εποχή ο στόχος ήταν ποιος έχει τα πιο τέλεια στην εργασία Σέττερ, αλλά λίγα χρόνια αργότερα έγιναν της μόδας οι εκθέσεις και οι αγώνες και έτσι όλοι στόχευαν στα καλά κυνηγετικά χαρακτηριστικά , αλλά και στην ομορφιά και στην ομορφιά και στην εξυπνάδα . Έτσι στην πρώτη επίσημη έκθεση , στο Newcastle το 1859, το πρώτο βραβείο στα Σέττερ δόθηκε στο Γκόρντον " Dandie" του Mr Jobling. Αργότερα το 1863 στο Southill στους πρώτους αγώνες "Field Trial" τις πρώτες τρεις θέσεις κατέλαβαν Γκόρντον Σέττερ. Σαν ράτσα τα Γκόρντον αργούν να ωριμάσουν , δείχνουν τα προτερήματα τους περίπου σε ηλικία 3 ετών. Εκτός από την εξαιρετική τους από επίδοση στο κυνήγι, είναι σχεδόν τέλεια σκυλιά για την οικογένεια και το σπίτι. Αγαπάνε με πάθος την οικογένεια , προσέχουν και είναι επιφυλακτικά με τους ξένους η τους απρόσκλητους επισκέπτες , ενώ η ιδιαίτερη εξυπνάδα τους , τα κάνει να ξεχωρίζουν αμέσως και να αποδέχονται τους φίλους . Θα πρέπει να ξέρουν αυτοί που αποκτούν ένα Γκόρντον ότι χρειάζεται "σφικτή" και προσεκτική εκπαίδευση στα κουτάβια για μεγάλο σχετικά χρόνο για να είναι σίγουροι ότι θα έχουν ένα αφοσιωμένο, έξυπνο και εργατικό κυνηγετικό σκύλο.Aoos English Pointer

Picture
Η φύση και ο άνθρωπος δημιούργησαν αυτή την ράτσα κατά τον τελειότερο τρόπο. Είναι το αριστούργημα. Είναι η έμπνευση του μεγάλου καλλιτέχνη. Είναι ο ιδεώδης σκύλος του κυνηγού. `Ολα αυτά που υπάρχουν στο Πόιντερ μας δίνουν να καταλάβουμε, ότι κάθε ξεχωριστό τμήμα του σώματος του είναι κατασκευασμένο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να τίθεται σε τέλεια λειτουργία με την μικρότερη δυνατή προσπάθεια και με την μεγαλύτερη δυνατή απόδοση. Από όλα τα σκυλιά φέρμας το Πόιντερ είναι αυτό που παρουσιάζεται καλύτερα στην χρησιμοποίηση του σε εκτεταμένα εδάφη, με όσο το δυνατόν λιγότερη βλάστηση, σε κυνήγι θηραμάτων που ο πληθυσμός τους δεν είναι πυκνός και παρουσιάζουν δυσκολία στην ανεύρεση τους λόγω δυσπιστίας στην συμπεριφορά τους. Τον χαρακτήρα του, τον συναντάμε και σε ορισμένα σωματικά του χαρακτηριστικά. Μάτια γεμάτα φλόγες - ρουθούνια ανοιχτά – αυτιά που πάλλονται – εμφανές μυικό σύστημα – πολύ λεπτό και ευαίσθητο δέρμα (παρατηρώντας το πάνω στο σώμα του εμφανίζεται με ένα νευρώδες τρέμουλο). Ο καλπασμός. Για ένα σκύλο που είναι χρήσιμος σε ανοιχτά εδάφη , που είναι συγχρόνως γρήγορος και αντοχής δεν μπορεί να είναι διαφορετικός από το να καλύπτει τον μεγαλύτερο δυνατόν τόπο, στον μικρότερο χρόνο χωρίς να κουράζεται. Η φέρμα. Αν βρίσκεται ξαφνικά πάνω απ`το θήραμα που για αυτόν δεν είναι και τόσο ευχάριστη φάση.... τότε φέρμα αποφασιστική ξαφνική (μετράει πολύ να είναι άκαμπτη και σκληρή, το ίδιο και η ουρά που δείχνει ένταση και έκφραση.. Ορθιος ,αγαλματένιος ο λαιμός προτεταμένος , σχεδόν σε μία γραμμή με το κεφάλι, το ρύγχος οριζόντιο ή ελαφρώς ανασηκωμένο, με τα ρουθούνια ανοικτά , τα μάτια δαιμονισμένα. Χωρίς τον αέρα το πόιντερ είναι ακρωτηριασμένο. Επερχόμενος στον κώνο μιας ελαφριάς αναθυμίασης , αλλάζει την ερευνά του προς την πιθανή προέλευση αυτής της αναθυμίασης μερικές φορές με γρήγορες διασταυρώσεις και άλλες φορές με αποφασιστική ένδειξη χωρίς να μειώνει πολύ τον καλπασμό του. Αν ξεκαθαρίσει εύκολα αυτή την κατάσταση ξαναρχίζει την ερευνά του. Οταν αντιλαμβάνεται ότι η αναθυμίαση τον οδηγεί στο θήραμα , τότε ξεκινάει με ανέβασμα προς την αναθυμίαση . Με σίγουρη αποφασιστικότητα , με απότομες κοφτές κινήσεις , με σχετική μείωση της ταχύτητας του καλπασμού. Αρχίζοντας τρότ , ξαναρχίζει τον καλπασμό για να ξανακλείσει , απότομα και βίαια!
Σαν να έπεσε πάνω σ’έναν αόρατο τοίχο!